Ladataan...

Jalokiviopas

Jalokivikoulutus

Jalokivet ovat kauniita mineraaleja, joita käytetään korujen valmistamisessa. Mutta ennen kuin koruja voidaan tehdä, jalokivet on hiottava ja kiillotettava. Arvokas jalokivi tai puolijalokivi hiotaan, kiillotetaan ja kiinnitetään koruun.

Jalokivien neljä C:tä:

Jalokiven väri (Värisävykylläisyys)

Kaikki luonnolliset jalokivet ovat väritykseltään ainutlaatuisia. Jotta voisi ymmärtää paremmin käsitteitä ja tunnistaa erilaisia värisävyjä, on tärkeää keskittyä kolmeen asiaan jalokivissä. Saman tyyppisellä jalokivellä voi olla eri värin voimakkuuksia, muotoja, puhtautta, kylläisyyttä ja sävyjä. Värisävy, sen vivahteet ja kylläisyys ovat päätekijät, jotka määrittelevät jalokiven värin.

Värisävy on jalokiven ensisijainen perusväri, joka edustaa väripaletin (sateenkaari) päävärejä. Värisävyn tunnistaminen on yksinkertaista, koska jalokivet ovat joko sinisiä, punaisia, vihreitä tai keltaisia.

Värivivahde määrittelee jalokiven värin voimakkuuden. Se voi vaihdella vaaleasta tummaan. Ideaali värivivahde on niiden väliltä, jolloin se ei ole liian vaalea tai tumma. Kuitenkin korun suunnittelusta ja asettelusta johtuen eri sävyt saattavat näyttää houkuttelevammalta kuin muut, ja toisinaan se riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Kylläisyys, jota kutsutaan myös värin puhtaudeksi, tarkoittaa ollessaan erinomainen sitä, että jalokiven sävy sisältää vain vähän ruskeita tai harmaita sävyjä. Luonnollisesti, mitä puhtaampi jalokiven väri on, sitä arvokkaampi se on.

Jalokiven hionta

Jalokiven laatu määräytyy yhden tärkeimmän elementin avulla - hiomalla. 18 vuoden koru- ja jalokivibisneskokemuksella olemme omaksuneet laadukkaan hionnan maksimoidaksemme jokaisen jalokiven arvon. Erinomainen hionta kertoo jalokiven laadusta, tehostaa väriä, minimoi näkyvät sulkeumat ja ennen kaikkea lisää visuaalista ulkonäköä. Arvostelemme hionnan neljällä tasolla: kohtalainen, hyvä, erittäin hyvä ja erinomainen. Ihannetapauksessa lähes jokainen GLAMIRALTA ostettu jalokivi on joko erittäin hyvä tai erinomainen hionnaltaan. Jalokiven hionta mainitaan aina tuotteen yksityiskohdissa.

Jalokiven puhtaus

Jalokiven puhtaus viittaa kiven väriin ja kirkkauteen. Mitä vähemmän sulkeutumia se sisältää, sitä parempi luokitus sillä on ja sitä arvokkaampi jalokivi tulee olemaan. Jalokiven puhtaus riippuu sen tyypistä. AAA-puhtaus viittaa erittäin kirkkaaseen kiveen, kun taas AA-puhtaus tarkoittaa puolikirkasta kiveä. Ihannetapauksessa jotkut jalokivet luokitellaan AAAA-laatuluokkaan, joka tarkoittaa suurinta mahdollista puhtautta. Jalokiven puhtaus mainitaan aina tuotteen yksityiskohdissa.

Jalokiven karaattipaino (Koko)

Karaatilla tarkoitetaan jalokiven painoa. Eri kivityypeillä on tietynlaiset tiheydet (yksikkömäärä), joten kaksi täysin samalta näyttävää kiveä voi painaa eri määrän. Esimerkiksi timantti on vähemmän tiheä kuin rubiini, joten 1 karaatin timantti näyttää suuremmalta kuin 1 karaatin rubiini.

Jalokivet

Smaragdi

Safiiri

Rubiini

Musta timantti

Valkoinen safiirii

Smaragdi

Runsaan ja elävän vihreän väristen jalokivien nimitys "smaragdos” tulee Kreikan kielestä ja se tarkoittaa vihreää kiveä. Smaragdi, joka on yksi neljästä pääjalokivestä timantin, safiirin ja rubiinin ohella, on poikkeuksellinen sen pinnan ja vähemmän kovuuden vuoksi verrattuna muihin jalokiviin. Smaragdin arvo määritellään 4 C:n (color, cut, clarity, carats) eli ominaisuuden perusteella, jotka ovat väri, hionta, puhtaus ja karaattien määrä. Tämän jalokiven kohdalla väri on kuitenkin tärkein ominaisuus, kirkkaan elävän vihreän värin ollessa kaikista arvokkain. Puhtaus on toiseksi tärkein kriteeri. Koska smaragdeissa on paljon sulkeumia, mitä läpinäkyvämpi kivi on, sitä arvokkaampi se myös on. Nykyään näitä kiviä löytää pääosin Kolumbiasta, Sambiasta, Afganistanista, Australiasta, Itävallasta, Brasiliasta, Madagascarilta, Mosambikista, Namibiasta, Nigeriasta, Norjasta, Pakistanista, Venäjältä, Somaliasta, Etelä-Afrikasta, Espanjasta, Sveitsistä,, Tansaniasta ja Yhdysvalloista.

Smaragdi liittyy läheisesti sydänchakraan, minkä vuoksi sitä kutsutaan menestyksekkään rakkauden kiveksi. Smaragdin uskotaan tuovan rauhaa, uskollisuutta, sitoutumista, ystävyyttä, lojaaliutta ja myötätuntoa. Tämä jalokivi on kiinnostanut ihmisiä muinaisista ajoista lähtien. Se oli Cleopatran suosikkikivi, ja sen uskottiin muinaisessa Egyptissä antavan ikuisen elämän. Parantavat voimat ovat toinen syy, miksi smaragdi on niin poikkeuksellinen kivi. Uskotaan, että se toimii kuten antioksidantti, puhdistaen kehon myrkystä ja toksiineista ja auttaen parantumaan infektiotaudista. Smaragdin sanotaan auttavan parantamaan sydäntä, keuhkoja ja jopa parantamaan heikentyneen näkökyvyn.

Smaragdia pidetään Venuksen kivenä, joka antaa turvallisuutta rakkauteen ja ihmissuhteisiin. Näin ollen sitä pidetään parhaana valintana kihlasormuksiin, ja lisäyksenä tähän, se on perinteinen toukokuun kuukausikivi.

Safiiri

Safiireita esiintyy vain harvoissa eri väreissä ja sävyissä, sinisen ollessa kaikkein suosituin väri. Ei ole sattumaa, että safiirin nimitys "sapphirus" on latinaa ja tarkoittaa sinistä. Safiiri on yksi kovimmista kivistä maailmassa, Mohsin asteikolla mitattuna 9.00. Vain timantti ja moissaniitti ovat safiiria kovempia. Safiirin väri on kaikista tärkein ominaisuus sen arvoa määritettäessä. Kaikista arvokkaimmat safiirit ovat runsaan ja elävän sinisen värisiä, eivät liian tummia ja ilman harmaata vivahdetta. Safiireja löytyy nykyään Sri Lankasta, Vietnamista, Kiinasta, Thaimaasta, Australiasta, Yhdysvalloista, Madagascarilta ja Itä-Afrikasta.

Monet myytit ja uskomukset ympäröivät safiiria. Muinaiset persialaiset uskoivat, että taivas oli maalattu siniseksi muistuttamaan safiirin väriä. Safiiri on pysynyt tärkeänä kuninkaallisena jalokivenä nykyaikana ajassa. Se on myös Prinssi Charlesin Lady Dianalle antaman kihlasormuksen jalokivi. Safiirin uskotaan lievittävän ahdistusta, rauhoittavan hermoja ja tekevän ajatukset kirkkaammiksi. Safiiri on liitetty usein kurkkuchakraan. Se tarkoittaa, että siitä voi olla apua sisäisen itsensä ymmärtämiseen. Samalla kun se tuottaa rauhoittavaa energiaa, se auttaa myös keskittymään ja olemaan motivoituneempi. Safiirilla uskotaan olevan parantavia voimia, auttavan ruoansulatuksessa ja poistavan apatiaa ja väsymystä.

Safiiri symboloi sitoutumista, uskollisuutta ja puhdasta rakkautta. Nämä ominaisuudet tekevät siitä täydellisen valinnan kihlasormukseksi. Safiiri on myös syyskuussa syntyneiden kuukausikivi.

Rubiini

Rubiini on yksi pääjalokivistä timantin, safiirin ja smaragdin ohella. Sen nimi tulee latinankielisestä sanasta“rubeus’’, sanasta tarkoittaa punaista. Se on läheistä sukua safiirille, koska molemmat kivet kuuluvat corundum-mineraaleihin. Rubiini on yksi kovimmista kivistä, Moshin asteikolla 9.00. Se on siis hyvin lähellä timanttia ja moissaniittia. Myös tämän jalokiven arvoa mitataan 4 C:n asteikolla - väri, hionta, puhtaus ja karaatit, mukaan lukien sen alkuperä. Kaikista arvokkaimmat rubiinit ovat runsaan tumman punaisia, nimeltään "kyyhkyn veri". Ne eivät sisällä yhtään keltaisen tai sinisen sävyjä. Nykyään rubiineja löytyy Myanmarista, Madagascarilta, Nepalista, Pakistanista, Tajikistanista, Tansaniasta, Vietnamista ja Yhdysvalloista.

Muinaisista ajoista alkaen rubiinia on pidetty rakkauden ja intohimon kivenä, myös sukuviettiä kiihottavana lemmenrohtona. Sen uskotaan lisäävän energiaa ja innostusta ja taistelevan väsymistä ja uupumista vastaan. Rubiini kirkastaa ajatuksia, parantaa keskittymiskykyä ja lisää motivaatiota. Tämän jalokiven uskotaan myös sovittelevan riitoja sovinnon voiman avulla ja suojaavan pahoilta ajatuksilta. Rubiinilla sanotaan olevan parantavia voimia, koska ne ovat yhteydessä sydänchakraan. Sen uskotaan puhdistavan kehoa ja verta toksiineista. Se auttaa myös sydäntä, laskee kuumetta ja korkeaa verenpainetta.

Rubiini on heinäkuussa syntyneiden kuukausikivi. Se on myös yksi pääkivistä, joka valitaan kihlasormukseen, koska se symboloi suuresti intohimoa ja rakkautta. Rubiini annetaan perinteisesti lahjaksi kristalli- ja rubiinihääpäivänä eli 15. ja 40. hääpäivänä.

Musta timantti

Luokiteltuna jalokiviin, luonnolliset mustat timantit ovat täysin himmeitä, mikä erottaa ne monista muista timanteista. Niitä pidetään varsin hintavina, koska ne ovat hämmästyttävän kauniita ja kallisarvoisia. Ne ovat kuitenkin edullisempia verrattuna muihin värillisiin timantteihin.

Mustiin timantteihin liittyy ristiriitaisia myyttejä ja uskomuksia siitä, mitä ne edustavat. Intialaisen legendan mukaan musta timantti edustaa Yamaa, kuoleman jumalaa. Italialainen uskomus on kuitenkin lähes päinvastainen, koska sen mukaan musta timantti edustaa sovintoa - joten sen uskotaan auttavan erosta ylipääsyssä ja parisuhdetta toimimaan.

Karaatti - Karaatti on painon yksikkö, jolla timanttia mitataan. Eri myyjien välinen hintaero johtuu useista syistä, esimerkiksi luonnollisesti louhitut mustat timantit ovat kalliimpia kuin tavalliset mustat timantit, mutta silti halvempi vaihtoehto kuin muun väriset timantit. Mustat timantit ovat usein vaikeampia kiillottaa ja sillä saattaa olla vaikutusta hiontaan.

Hionta - Luonnollisesti louhittu musta timantti näyttää todella rosoiselta, joten se pitää muotoilla käyttäen erilaisten erilaisia menetelmiä. Tätä prosessia kutsutaan hionnaksi tai kiillottamiseksi. Tämä tapahtuu käyttämällä ohutta, hampaatonta pyöreänmallista sahanterää. Hionta suoritetaan timanttipölyn avulla, jolla terä on kyllästetty.

Puhtaus - Kiven puhtaus ilmaisee timantissa olevien puutteiden tai sulkeutumien määrän, mutta mustan timantin tapauksessa se ei ole yhtä tärkeää kuin muiden timanttien kanssa. Musta timantti ei kuitenkaan heijasta valoa paljonkaan.

Väri - Luonnolliset mustat timantit ovat kaikki karkean mustan värisiä, ja näin ollen erittäin suosittuja harvinaisuutensa vuoksi. Ne ovat saman värisiä kuin grafiitti, joka on muodostunut kiteiseen rakenteeseen timantin muodostumisen aikana. Luonnollisesti niitä on vain yhdessä värissä, joka on nimeltään Hienostunut Musta.

Valkoinen safiirii

Luokiteltuna jalokiveksi, valkoista safiiria käytetään toisinaan timantin sijasta. Ne ovat edullisempia, muistuttavat toisiaan ja ovat lähes yhtä kovia jalokiviä. Mohsin asteikolla valkoinen safiiri on kovuudeltaan 9, hyvin lähellä timanttia. Vertailun vuoksi timantti on asteikolla mitattuna 10. Näin ollen tämä jalokivi on kestävä ja soveltuu hyvin korujen tekemiseen.

Yleisten uskomusten mukaan tämä jalokivi antaa sielulle viisautta ja kestävyyttä, kannustaa luottamaan omiin kykyihinsä ja innostaa elämään rehellisyydessä, olemaan rehellinen omille ihanteilleen. Valkoinen safiiri sopii kuitenkin myös rakastavaisten väliseen lupaukseen, koska se symboloi kaikkensa antamista toisen vuoksi. Lisäksi se vähentää mustasukkaisuutta, jota on ehkä ilmennyt aiemmassa parisuhteessa tai avioliitossa.

Karaatti - Yleisesti ottaen timantin ja safiirin karaateissa on eroja. Jos molemmat ovat karaateissa mitattuna samanarvoiset, paino saattaa silti olla eri. Tämä johtuu siitä, että safiiri on painavampi kuin timantti. Jos mietit valkoisen safiirin hankintaa, kannattaa mieluummin valita koko millimetreissä kuin karaateissa.

Hionta - Toisin kuin timantti, valkoinen safiiri pitää hioa asiakkaan toiveiden mukaisesti, jotta sen ainutlaatuisuus tulee esiin. Jokainen kultaseppä asettaa omat standardinsa safiirin hionnan osalta ja pyrkii keskittymään kiven väriin laadun varmistamiseksi, koska ei ole olemassa yleisestä standardia eli "ihanteellista hiontaa" safiireille.

Puhtaus - Samankaltainen kuin muilla jalokivillä, eroa vain kun vertaa valkoista safiiria ja timanttia. Koska safiirit ovat peräisin ympäristöstä, joka sisältää runsaasti muita mineraaleja jotka vaikuttavat helposti jalokiviin, on hyväksyttävää että kaikki safiirit sisältävät joitain sulkeumia. Silmämääräisesti puhtaat valkoiset safiirit ovat erittäin harvinaisia.

Väri - Ei ole mitenkään yleistä, että safiiri on valkoinen. Hyvälaatuiset valkoiset safiirit ovat vielä harvinaisempia. Näitä kiviä kutsutaan myös värittömiksi. Joissakin valkoisissa safiireissa saattaa esiintyä pieni häivähdys sinistä, vaaleanpunaista tai keltaista.